Aangifte bij stalking

The service having id "facebook_widget" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
Het doen van aangifte bij stalking is de stap die u neemt als stalking uit de hand dreigt te lopen. U heeft echt last van de actviteiten die de persoon die u lastig valt.
Een aangifte bij stalking heeft nut indien men u prive, uw omgeving, via weblog, e-mail of op andere wijze:
 • Treitert
 • Terroriseert
 • Bedreigt
 • Bedreigt met de dood
 • Stalkt
 • Lastig valt
 • Of andersinds hindert in b.v. het genot van uw log.
Dan kunt u aangifte doen bij de politie.
 
Hoe doet u aangifte?
Het is in de meeste gevallen aan te raden om te bellen met 0900-8844 (Geen haast, wel politie), deze verbinden u dan automatisch door met het bureau, dat het dichst bij u is. Belt u mobiel dan wordt er eerst gevraagd waar u woont.
 
Vertelt u dan even kort wat er aan de hand is, er zal dan een afspraak met u gemaakt worden op het bureau, zodat de aangifte opgenomen kan worden.
 
De aangifte zelf:
Tegenwoordig is het doen van aangifte vaak makkelijker dan voorheen, op de meeste bureau's heeft u eerst een inleidend gesprek met een politie agent die uw gegevens noteert en wat uitleg geeft. Daarna krijgt u een aangiftenummer mee en het e-mailadres van de agent waarmee u gesproken heeft.
 
U kunt dan in het comfort van uw eigen huis de aangifte opstellen in uw tekstverwerker.
 
Begin altijd met een opsomming van uw persoonsgegevens en zet bovenaan het aangifte nummer.
 
Probeer uw verhaal zo op te bouwen dat de tijdslijn van de gebeurtenissen zo waarheidsgetrouw als mogelijk is. als u ergens op gereageerd heeft, vertel dat dan ook eerlijk. Documenteer indien mogelijk zoveel als mogelijk maar doet u dat met behulp van bijlagen, deze plaatst u achterin het document. Zodat u er in de tekst naar kan verwijzen.
 
Denkt u het verhaal compleet te hebben? Lees het dan eerst nog eens een keer door. Ga even wat anders doen en lees het dan nog eens. Let ook op zinsbouw, punten en komma's en controleer de verwijzingen naar de bijlagen, is de bijlage er en is bijlage 4 ook de daadwerkelijk bijlage 4.
 
Indien u in uw omgeving iemand heeft die u volledig vertrouwd, laat deze dan de aangifte ook even lezen. Als u erg intensief bezig geweest bent met zo'n belangrijk en vaak groot document gaat u mogelijk fouten over het hoofd zien.
 
Wat kunt u aanvoeren als bewijsmateriaal?
 • Email, in al zijn vormen. (Bewaar alle e-mail digitaal, justitie kan er later om vragen).
 • Post, indien dat bij u thuis bezorgd wordt.
 • Als u gebeld wordt, noteer datum, tijdstip en duur van het gesprek.
 • Verzamel screenshots van reacties, net als tijdstip, datum en url van die reacties en indien mogelijk ook de IP-nummer van die reacties. Vraag ze desnoods op bij de beheerder van het betrokken log.
 • 'Documenteer' zo zorgvuldig en uitgebreid mogelijk.
Wat moet u vooral niet doen?
Raak niet in paniek of overstuur, ongeacht de inhoud van de mails of wat dan ook, de kans dat zo'n dreigement ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd is ca. 5%.
In het merendeel van de gevallen is men er alleen op uit om u gewoon eens 'lekker' te jennen.  De beloning van de daders komt voort uit de onrust en commotie die zij veroorzaken.
 
Reageer dan ook niet openlijk naar de stalker maar negeer het.
 
Hang niet zelf de detective uit of ga mensen aanvallen omdat u denkt dat zijn de schuldigen zijn. u gooit zo bij justitie zelf uw glazen in. Daarnaast zou het zomaar kunnen dat u uitgespeeld wordt tegen een ander, die helemaal van niets weet.
 
Indien u afgaat op de informatie die u via de vele whois-sites kunt vinden, komt u vaak bedrogen uit. Veel van deze informatie is verouderd of klopt net niet omdat er ergens een router tussen zit met een gecompromiteerde dns-tabel (als u dit al niet kunt volgen, gebruik deze sites dan maar helemaal niet).
 
Daarnaast zullen de meeste who-is sites alleen vertellen dat het IPadres ergens wordt uitgedeeld.  Zo kunt u terugkrijgen van zo'n site, dat het IP-adres eigendom is van een abbonee van Chello te Amsterdam.
 
Het opvragen van gegevens:
Justitie kan vele malen makkelijker dan u aan alle informatie komen die ze nodig heeft. Ze kan deze namelijk gewoon zonder problemen opvragen bij de provider, site eigenaar etc. Dit wordt gedaan door een hulp-officier van justitie.
Providers/hosters/domein-registranten/etc, zijn namelijk allemaal gehouden aan het opslaan van deze gegevens en indien nodig verstrekken van deze info aan justitie.
 
Op internet zijn er vele manieren om een eigenaar van een website te vinden, vaak blijkt deze ernstig verouderd. Justitie kan vrij simpel op verschillende wijzen alle courante informatie bij elkaar zoeken en verifiëren.
 
Als voorbeeld, diverse internetproviders en websites zullen ten alle tijden aan justitie, volledige medewerking verlenen, zodra deze om informatie vragen, tezelfdertijd zal Punt.nl nooit informatie verstrekken aan een ander dan justitie. dit geldt voor alle providers/hosters/domein-registranten/etc.
 
Justitie kan bijvoorbeeld ook, zonder al te veel moeite chat-sessies opvragen met de bijbehorende IPadressen etc. Hoewel het iets meer moeite kost kan zelfs, indien nodig informatie opgevraagd worden bij anonieme surfdiensten, zeker zodra er betaald wordt voor het gebruik maken ervan.

Heeft u naar aanleiding van het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen?  Neem dan contact met ons op.

Hoe een stalking aangifte eruit ziet kunt u op de volgende link vinden: voorbeeld van een stalking aangifte

 


By Drupal | ;© Mijn stalker